Aljašská treska - treska pestrá (Theragra chalcogramma) je druh tresky, široce rozšiřený v Severním Pacifiku, zejména v Beringově moři. Patří mezi rychle rostoucí druhy ryb, dorůstá maximální délky asi 80 cm. Pohlavní dospělost dosahuje po dvou letech, má velmi chutné a pevné maso. Je druhou nejvýznamnější lovnou rybou na světě, roční výlov je asi okolo tří milionů tun. Velmi dobře se množí. Nejvýznamnější producenti jsou USA a Rusko. Většinou se zamražuje na moři, ale část výlovu jde ve formě celých mražených ryb jako surovina do Číny, kde se znovu rozmrazí, filetuje a jako doublefrozen (tedy dvakrát zmražená) se dováží mimo jiné i do EU. Vysoce kvalitní filé, zamražené na moři, je bílé, s nižším obsahem tuku, využiívá se mimo jiné pro výrobu napodobeniny krabího masa-surimi. Je to nejprodávanější ryba v USA. Veškerá produkce pochází z volného oceánu, není zatím znám způsob, jak ji chovat faremně.
Na moři zamražená surovina se vyrábí ve dvou základních druzích a to jako filety nebo filety slisované do bloku. Kvalitativně mezi nimi není rozdíl. Pouze celé filety mohou obsahovat, zejména v hlavové části, občas drobnou kost, značí se proto jako PBI (pin bone in-špendlíkové kosti uvnitř), z nich může být vyroben i blok. Vyšší kategorie je filetový blok prakticky bez kosti, značeno PBO (pin bone out-bez kostí), kde podle standardu nesmí být více než jedna drobná kůstka na 1 kg výrobku. Tato surovina je použita pro výrobu porcí označených jako bez kosti a vhodné i pro děti.
Vlastnosti
Jemná textura, typicky se odlupující po vrstvách, delikátní chuť, pro svoji univerzálnost se obchoduje mražená i čerstvá (u nás čerstvá nepřipadá v úvahu), jako surovina pro výrobu neobalovaného i obalovaného filé, rybích prstů, nebo je také základní surovinou pro výrobu imitace krabího masa, tzv.surimi, nebo imitací krabího masa (krabí klepeta).
Kuchyňská úprava
Maso aljašské tresky je velmi oblíbené pro svoji pevnou konzistenci a je nenáročné na přípravu. Je možné ho použít pro všechny druhy kuchyňské přípravy, tedy obalování, smažení, přípravu v páře, pečení v troubě. Nebojte se přípravy omáček, pokud vypustíte proces dušení masa, můžete rybí maso použít do jakékoliv omáčky místo masa, nepotřebujete ho dusit, neobsahuje kolagen, takže nikdy nebude tuhé. Pokud budete připravovat rybu na pánvi, použijte rostlinný olej a před přípravou lehce přelijte rozpuštěným máslem. Připravovat ji rovnou na másle není ze zdravotního hlediska úplně optimální, máslo má nízkou teplotu přepalování a přepálené máslo je karcinogenní.
Nutriční informace
Aljašská treska má vysoký obsah proteinu, nízkotučné maso obsahující omega 3 nenasycené kyseliny.
Nutriční hodnoty
100 g Aljašská treska
- Energie: 314 kJ
- Základní složení: Voda 82 % Bílkoviny 17 % Tuk 1 %
- Minerály: Sodík 100 mg Draslík 340 mg Vápník 8 mg Hořčík 57 mg
- Stopové prvky: Fosfor 380 mg
- Vitamíny: Vitamín B1 170 µg Vitamín B2 170 µg Vitamín B12 1,2 µg
- EPA 0,2 g
Ekologická situace
Lov aljašské tresky je vysoce regulován systémem lovných kvót. Aljašská treska byla v r. 2005 schválena organizací Marine Stewardship Council jako trvale udržitelný zdroj.
Původ suroviny
Surovina používaná v našem eshopu pochází střídavě z obou zdrojů, z USA i Ruska. Je v nejvyšší možné kvalitě, není rozdíl mezi ruskou nebo americkou výrobou, velká část ruské produkce putuje na americké trhy.
Používáme zásadně pouze na moři zmraženou surovinu.