Proč jsou lepší mražené ryby než chlazené

Chlazená ryba je lepší než mražená... když žijete u moře a máte po ruce každodenně doplňovaný rybí trh. Ve střední Evropě nemáme ani moře, ani trhy s čerstvými rybami – čerstvé ryby si nejsnáze můžeme dopřát v podobě ryb zamražených bezprostředně po vylovení. Na našem e-shopu najdete výhradně je – bez přidané vody a chemie, od nejlepších rybářů.

Čtyři důvody, proč dát přednost mraženým rybám před chlazenými

  • Když jsou mořské ryby zpracovány a zmrazeny ihned po ulovení na moři, nedojde k nastartování bakteriologického rozkladu. Maso si zachová všechny důležité výživové hodnoty. A co je pro většinu z nás důležitější – po rozmrazení je konzistencí i chutí na stejné úrovni jako maso čerstvě ulovených ryb. Příklad z naší nabídky? Například filety z tresky Nutaaq® jsou zmrazené a připravené k expedici už za 2 hodiny po ulovení. A podobné je to v případě všech dalších ryb na e-shopu – jsou zmrazené jako čerstvé a čerstvé tak zůstávají až do okamžiku, kdy si je doma připravíte.
  • Zásadní vliv na vysokou kvalitu mražených ryb mají nové technologie – ryby jsou dnes zmrazeny velmi rychle (a tím pádem šetrně), konzistence masa zůstává pevná a křehká. Nemůže se stát, že by došlo například k potrhání svaloviny ledovými krystalky, které vznikají při mrazení ryb či jiného masa v domácích podmínkách.

  • Mražené ryby jsou dostupné i mimo lovnou sezónu. A ta je někdy krátká, jako třeba v případě divokého lososa keta, který se jako čerstvý prakticky neobchoduje. 

  • Čerstvé ryby jen těžko nakoupíte do zásoby, už za několik dnů jsou nepoživatelné a zdraví nebezpečné. Ryby, které jsou zmrazené jako čerstvé, vydrží při skladování při správné teplotě i několik měsíců – a vy spotřebujete vždy právě jen tolik, kolik využijete.

Oproti tomu chlazené ryby, které jsou k dostání například v obchodních řetězcích, jsou v naprosté většině ryby rozmrazené – o jejich čerstvosti tak nemůže být řeč. 

Kam dál?