Severnský losos

Pečený losos podávaný s omáčkou z řeřichy.

Na 4 porce potřebujeme:

  • 400g lososa
  • máslo na vymazání
  • sůl, pepř
  • snítky řeřichy na ozdobení
  • smetanová řeřichová omáčka
  • 160 ml smetany na šlehání
  • 35 g lístků řeřichy
  • 50 g másla
  • 1/2 kávové lžičky hladké mouky
  • šťáva z 1/2 citronu
  • 1 žloutek

Použijeme 4 stogramové porce lososa. Máslem vymažeme pekáč a na něj v jedné vrstvě klademe osolené a opepřené porce lososa.

15-20minut pečeme v předehřáté troubě při 180´C, až je losos dobře propečený.

Mezitím připravíme smetanovou řeřichovou omáčku: dohladka rozmixujeme smetanu, řeřichu, máslo, mouku, citronovou šťávu, žloutek, podle chuti sůl a pepř.

Přelijeme do malého kastrolu a zvolna vaříme, až omáčka zhoustne. Ochutnáme a dochutíme solí a pepřem. Na talíře rozdělíme omáčku, do ní vložíme kousky lososa a ihned podáváme. Zdobíme řeřichou.