Tuňák terijaki

Tuňák v marinádě terijaki

Na 4 porce potřebujeme:

  • 4 plátky tuňáka po 175g
  • 2 na tenká kolečka nakrájené jarní cibule na ozdobení

Marináda

  • 3 polévkové lžíce tmavé sojové omáčky
  • 2 polévkové lžíce sezamového oleje
  • 1 polévková lžíce japonského rýžového vína nebo sladkého cherry
  • 3 utřené stroužky česneku
  • 1 polévková lžíce cukru krupice

Kousek čerstvého kořene zázvoru (1cm), oloupaný a nakrájený

Připravíme marinádu: do misky nalijeme sójovou omáčku, rýžové víno, přidáme česnek, cukr a zázvor. Do marinády vložíme plátky tuňáka a obracíme je. Přikryjeme a necháme 8 hodin v chladničce marinovat.

Tuňáka vyjmeme z marinády, ale nevyléváme ji. Plátky grilujeme 3-4 minuty z každé strany 7 cm pod horkým grilem. Při obracení je potíráme marinádou. Zdobíme jarní cibulkou.